WIKI

LED-ul este un acronim pentru Light Emitting Diode – un tip special de semiconductor care a fost initial folosit pentru a înlocui lampile standard, in echipamentele electronice , mai tarziu progresul in produsele electronice de larg consum, sub forma de ecrane VCR si calculator.

  In ultimul deceniu, tehnologia LED facut avansuri semnificative,LED-urile de mare putere cu tenta de culoare alba regasindu-se in industria auto / bicicletelor sub forma de componente de iluminat, in aviatie, in laptop-uri si televizoare, sau chiar in iluminatul casnic.

  Tehnologia LED inlocuieste rapid vechea tehnologie incandescenta.

Caracteristici LED:

  1. Economie de energie:
    Ledurile convertesc aproape 20% din puterea de intrare in energie luminoasa, comparat cu becurile incandescente care convertesc abia 2% din puterea de intrare in lumina.
    Ca urmare, tehnologia LED ofera economii excelente de energie, in comparatie cu vechile tehnologii alternative, ceea ce face din aceste surse de iluminat o solutie eficienta de costuri , ecologice si prietenoase cu mediul.
  2. Durata de viata:
    LED-urile functioneaza pe un principiu complet diferit, avand nevoie de componente speciale pentru a atinge luminozitatea maxima, durata de viata al lor poate atinge 50.000 ore, iar in loc de a se arde instantaneu ledurile se decoloreaza graduat dupa un anumit interval de timp.
  3. Durabilitate:
    Datorita absentei unui bec cu filament subtire si delicat , LED-urile pot rezista socurilor si vibratiilor , astfel fiind recomandate pentru orice aplicatie robusta si exigenta.
  4. Activarea rapida:
    Durata de aprindere al unui bec incandescent este intre 100 si 300 milisecunde, iar LED-urile au nevoie de doar cateva nanosecunde, ceea ce este un avantaj semnificativ in aplicatiile extrem de solicitante.
  5. Temperatura de culoare:
    Temperatura de culoare a unei surse se bazeazã pe culoarea radiatiei emise de un corp negru. Repartitia energiei radiatiei emise de un corp negru a fost calculatã pentru diverse temperaturi. Temperaturile de culoare sunt date în grade Kelvin [K] ( 0 K fiind -273o). În functie de temperatura de culoare , culoarea aparentã a surselor luminoase se clasificã în trei categorii : 
  • Caldã (alb – galbui, 3300 K)
  • Intermediarã (alb pur 3300 K – 5500 K)
  • Rece (alb-albãstrui 6500 K)

    Indicele de redare al culorilor (IRC sau Ra).

Reprezintã capacitatea unei surse de lumina de a restitui diferitele culori ale obiectelor pe care le ilumineaza. 

  El variaza intre 0 si un maxim care este de 100 ce corespunde luminii albe de zi si care contine toate radiatiile spectrului vizibil capabile de a restitui toate nuantele culorilor.
  O lampa care nu emite decat bande spectrale corespunzatoare celor trei tente de baza (albastru, verde si rosu) poate afisa un indice de redare al culorilor bun cu conditia ca fiecare culoare sa fie reprezentata in mod egal.

Standard lanterne:

Pentru realizarea standardului ANSI/NEMA, un numar de 14 companii celebre si-au adus aportul in crearea acestui standard.
in acest standard sunt incluse urmatoarele produse:

  • lanternele portabile/de mana
  • farurile
  • spoturile luminoase

Ratificarea acestui standard ANSI/NEMA FL 1 include 6 masuri.Fiecare masura este definita printr-o serie de proceduri specifice si are o pictograma asociata pentru identificare. Ratificarea standardului a inclus votanti care reprezinta 3 grupuri diferite:

  • producatori
  • utilizatori
  • grup de interes general-un grup nu poate reprezenta mai mult de 50% din votul total al ratificarii.

Aceste informatii sunt cunoscute din surse publice:

  • performantele lanternelor este masurata doar cu acumulatoare noi si incarcate livrate impreuna cu lanterna de catre producator, iar daca nu sunt incluse baterii atunci testele se realizeaza conform specificatiilor de catre producator.

Sunt 6 critetii utilizate:

Criterii Definitie:

Are functia identica unui abajur casnic, dar aceste reflectoare din aluminiu sunt montate la o sursa de lumina artificiala pentru a directiona si modela lumina LED-ului, fara a o  risipi, reflexia luminii facandu-se pe suprafata concava interioara si directionand-o catre corpul ce urmeaza a fi iluminat sau fotografiat.

   Cele mai frecvente reflectoare sunt urmatoarele:

  • sferice,cu margini mai scurte, astfel lumina are o raspandire mai larga
  • parabolice:au o mai mare adancime, datorita caruia lumina are un fascicol mult mai concentrat

   Factorul de reflexie al unui reflector este calculat de raportul dintre sursa de lumina din interiorul unui reflector si aceeasi sursa de lumina fara reflector.

   Un reflector mat/batut ( OP- orange peel) va avea un factor de reflexie de aproximativ 2, datorita efectului de difuzie mai mare, iar un reflector lucios,lustruit acest factor de reflexie poate ajunge si la 6.

   Corpul reflectoarelor de obicei este fabricata din:

  • plastic
  • aluminiu

   T6061 este un aliaj din aluminiu durificat prin precipitare, care conține magneziu și siliciu ca elementele principale de aliere. Initial numit „aluminiu 61S „, a fost dezvoltat în 1935.

   Ea are proprietati mecanice bune si  expunere la sudabilitate buna. Aceasta este una dintre cele mai comune aliaje din aluminiu pentru uz general.

   Acesta este de obicei disponibil in clasele de pre-temperate, cum ar fi 6061-O (recopt) și clasele temperate, cum ar fi 6061-T6 (dizolvare si imbatranire artificiala) si 6061-T651 (dizolvare, rezistenta la stres si imbatranire artificiala).

   Caracteristici de baza:

T6061 are o densitate de 2.70 ³ g / cm (0.0975 lb / in ³).

   Compoziția chimica:

   Compoziția aliajului  T6061 este din:

  • Siliciu minim 0,4%, maxim 0,8% din greutate
  • Fier nu este nivel  minim, maxim 0,7%
  • Cupru minim  0,15%, maxim 0,40%
  • Mangan nu este nivel  minim, maxim 0,15%
  • Magneziu minim 0,8%, maxim 1,2%
  • Crom minim 0,04%, maxim 0,35%
  • Zinc nu este nivel  minim, maxim 0,25%
  • Titan nu este nivel  minim, maxim 0,15%
  • Alte elemente componente nu mai mult de 0,05% din fiecare, 0,15% toate
  • Aluminiu  (95.85% – 98.56%)

   Utilizare:

   Aluminiul T6061 este frecvent utilizat in urmatoarele domenii:

  • industria constructoare de avioane
  • industria constructoare de ambarcatiuni
  • industria auto, piese auto
  • industria alimentara, fabricarea de cutii din aluminiu pentru ambalarea produselor alimentare si a bauturilor
  • tuburile de oxigen pentru scafandri

   Aluminiul T6061-T6 este utilizat pentru:

  • fabricarea cadrelor si componentelor pentru biciclete
  • diferite piese pentru pescuit
  • faimoasele pick-up-uri Pioneer au fost facute celebre datorita acestui aliaj de aluminiu

Fiecare lanterna in parte beneficiaza de un circuit electronic.

   Sistemul de management unic al sursei de putere al circuitului alimenteaza cu curent constant LED-ul, indiferent de starea si chimiei bateriei/acumulatorului, rezultand un flux luminos uniform pentru utilizatori.

   Eficienta si fiabilitatea ciurcuitului este in continuare sporita prin utilizarea componentelor placate cu aur sau argint pentru o mai buna conductibilitate.

   Majoritatea producatorilor au implementat un microchip pe circuitul lanternei, care functioneaza in tandem cu circuitul de regulament al curentului, astfel utilizatorul beneficiaza de o interfata intuitiva si versatila.

   Reglarea curentului pentru LED este crucial in imbunatatirea eficientei de iluminare , si pentru a permite o autonomie mai mare si mai stabila utilizand diferite tipuri de sursa de alimentare.

   Datorita circuitelor extrem de fiabile si compacte, unii producatori asigura produselor o autonomie mult mai mare si o intensitate mult mai mare fata de concurenta.

Majoritatea lanternelor tactice sunt construite din aliaj de aluminiu aviatic T6061. In plus, unii producatori utilizeaza bari din aluminiu prelucrate pe aparate CNC, pentru a asigura o rezistenta mai mare produselor finite. Acest proces de fabricatie asigura lanternelor o rezistenta la impact si socuri mai mare, astfel scapate pe jos, pe suprafete dure sau trecand cu masina peste ele nu au pierderi de performanta .
   Unii producatori folosesc aluminiu ieftin si slab pentru a produce tubulatura compartimentului pentru baterii, avand pierderi semificative de performanta si rezistenta.
   Producatorii de top au corpul lanternelor tratate dupa standarde militare prin anodizare de gradul III, astfel suprafata lanternei devine dura ca la diamant, asigurand un grad ridicat de protectie impotriva zgarieturilor, coroziunii.

   Eloxarea – Anodizarea – Oxidarea Anodica: este un proces electrochimic ce consta in obtinerea unui strat protector de oxid de aluminiu rezistent si omogen care asigura protectia anticoroziva. Se realizeaza prin electroliza (supunerea la curent continuu) intr-un mediu acid (baie de acid sulfuric) in conditii de control auster al concentratiilor componentelor chimice, al temperaturii, al curentului, etc. Grosimea stratului de oxid de aluminiu obtinut variaza intre 5-20 microni in functie de destinatia si mediul in care va fi folosit reperul respectiv.

   Anodizarea si vopsirea in camp electrostatic constituie factori determinanti pentru producerea aluminiului, in special atunci cand acesta se utilizeaza in aplicatii arhitecturale. 
   Prin anodizare si vopsire electrostatica, pe de o parte se imbunatateste comportamentul anticoroziv al aluminiului, iar pe de alta parte se desavarsesc proprietatile decorative necesare in aplicatiile arhitectonice.

   Aluminiul destinat aplicatiilor arhitecturale este supus la tratamente de suprafata pentru ca, pe de o parte sa se imbunatateasca performanta sa anticoroziva, pe de alta parte sa se realizeze aspectul si coloristica dorita pentru deservirea cerintelor decorative ale aplicatiilor athitecturale si ale constructiilor.

   Metodele care au dominat si se utilizeaza in mod obisnuit pentru tratamentele de suprafata ale aluminiului destinat aplicatiilor arhitecturale sunt anodizarea si vopsirea in camp electrostatic.
   Prin anodizare, suprafata aluminiului se transforma, creandu-se astfel in mod artificial, un strat de oxid (zgura). Deoarece procedura se realizeaza in conditii complet controlate, acest strat de oxid este foarte coeziv si dur. Acest strat, deoarece este deja oxid (zgura), atunci cand este expus in atmosfera nu se corodeaza si astfel protejeaza metalul. Stratul anodizant este transparent si structura sa este poroasa si permite incorporarea materialelor colorante.

   Acestea sunt cateva din proprietatile specifice ale anodizarii:

  • Stratul de anodizare este format din metal insusi, este complet integrat in acesta si nu exista astfel probleme de aderenta.
  • Performantele anticorozive ale anodizarii sunt foarte bune, daca se respecta toate regulile procedurilor de productie, aplicare si utilizare.
  • Produsele anodizante din aluminiu au un aspect metalic.
  • Exista o limita a paletei de culori.
  • Prin vopsirea in camp electrostatic, se adauga si se acopera suprafata aluminiului cu un strat de vopsea poliesterica.
  • Pregatirea corespunzatoare a suprafetei, structura vopselei si conditiile de aplicare asigura protectia aluminiului de coroziune.
    Acestea sunt cateva din proprietatile specifice ale vopsirii in camp electrostatic:
  • Protectia anticoroziva oferita aluminiului este foarte buna, daca sunt respectate toate conditiile procedurii de productie, aplicare si utilizare.
  • Vopsirea in camp electrostatic ofera o gama nelimitata de culori.
  • Vopseaua este un strat cu componenta si textura diferita fata de aluminiu. Cele doua materiale prezinta un comportament diferit la semnele de uzura si la conditiile temporale si astfel exista pericolul de aparitie a dislocarilor.

   Un detaliu care trebuie avut in vedere in designul profilelor de aluminiu care urmeaza sa fie supuse la anodizare si vopsire, este influenta diferita a celor doua metode asupra dimensiunilor finale.

   Stratul anodizat (anodizare) a carei grosime oscileaza intre 10-25 microni, penetreaza metalul si practic nu schimba dimensiunile finale ale suprafetei.
   Stratul de vopsea electrostatica a carui grosime nu este mai mare de 60 de microni si in unele cazuri poate depasi 120 de microni se adauga pe suprafata metalului si influenteaza dimensiunile.
   Cele doua metode, anodizare si vopsire, sunt recomandate neconditionat pentru tratamentul de suprafata al aluminiului destinat aplicatiilor arhitecturale.
   Asamblarea si manevrarea profilelor din aluminiu anodizate sau vopsite trebuie realizate conform regulamentelor de aplicare cunoscute, insa utilizate in putine situatii. De exemplu, pe parcursul asamblarii sau a fixarii trebuie utilizate mereu suruburi inoxidabile.

   Anodizare:Cea mai utilizata metoda de anodizare la scara larga este dupa standard militar american MIL- SPEC-A-8625 care defineste trei tipuri de anodizare:

  • tipul I de anodizare este cu acid crhomic
  • tipul II este anodizare cu acid sulfuric
  • tipul III este anodizare puternica cu acid sulfuric

Codul IP ( tradus din engleza: Ingress Protection Rating) interpretat uneori ca si un Standard International de Protectie  este formata din literele IP urmat de doua cifre sau o cifra si o litera optional. Asa cum este definit in standardul international IEC  codul IP clasifica gradele de protectie asigurate impotriva patrunderii obiectelor solide( inclusiv parti ale corpului cum ar fi mainile si degetele), praf, contact accidental,si apa in carcasele mecanice cu componente electrice. 
    Acest standard isi propune sa ofere utilizatorilor informatii mai detaliate despre produse decat termenele marketing vagi ca de exemplu ‘impermeabil uscat’ ( waterproof). 
    Cifrele indica conformitatea cu conditiile sumarizate in tabelele de mai jos. In cazul in care nu exista nici o evaluare de protectie in ceea ce priveste unul dintre criterii, cifra este inlocuita cu litera X.

Protectia impotriva patrunderii lichidelor: 
Protectia echipamentului din interiorul incintei impotriva patrunderii apei daunatoare:

 

Nivel     
      
0Fara protectie 
1Apa picurandInfiltratii de apa datorita picurarii (picaturi pe verticala) nu vor avea nici un efect nocivDurata testului: 10 minutePrecipitatii echivalente cu 1mm apa pe minut 
2Apa picurand pe plan inclinat cel mult 15°Nu are nici un efect nociv apa picurata pe componentele aflate intr-un unghi de 15* fata de pozitia normala al lor.Durata testului: 10 minutePrecipitatii echivalente cu 3mm apa pe minut 
3Apa pulverizataNu are nici un efect nociv pulverizarea apei asupra componentelor aflate in orice unghi de pana la 60 pe verticalaDurata testului: 5 minuteVolum de apa 0,7L/minutPresiune: 80–100 kN/m2
4Strop de apaStropii de apa din orice directie nu vor avea nici un efect nociv asupra componentelorDurata testului: 5 minuteVolum de apa 10L/minutPresiune: 80–100 kN/m2
5Jet de apaJetul de apa proiectat de catre o duza ( 6,3mm) pe carcasa din orice directie nu trebuie sa aiba efecte daunatoareDurata testului: 3 minuteVolum de apa 12,5L/minutPresiunea atmosferica: 30kN/m2 de la cel putin 3m
6Jet de apa puternicJetul puternic de apa proiectat de catre o duza(12,5mm) impotriva incintei din orice directie nu trebuie sa aiba efecte daunatoareDurata testului: 3 minuteVolum de apa 100L/minutPresiunea atmosferica: 100kN/m2 de la cel putin 3m
7Imersie in apa pana la 1mPatrunderea apei in cantitati daunatoare nu este permisa in incinta atunci cand este scufundat in apa in conditii definite de presiune si timp( pana la 1 m de submersie)Durata testului: 30 minuteImersie la o adancime de 1m, masurat din partea e jos al aparatului si 15cm din partea superioara al dispozitivului scufundat. 
8Imersie in apa peste 1mEchipamentul este adecvat pentru imersie continua in apa, in conditiile specificate de catre producatori. In mod normal, acest lucru inseamna ca echipamentul este inchis ermetic.Durata testului: imersie continua in apaImersie continua in apa. Adancimea va fi specificata de producator 


Produsele clasificate cu rata IPX-7 pot satisface exigentele practicantilor de sport si iubitorilor de natura.