Pe scurt, despre acumulatori….
Introducere:
Noile lanterne cu putere mai mare necesita utilizarea aproape exclusiva a celulelor litiu-ion, deoarece acestea pot depozita mult mai multa energie, deci si densitatea de energie e mai mare fata de acumulatorii utilizati pana acum, respectiv nichel-metal sau nichel- cadmiu. De multe ori ne punem intrebarea de care acumulator sa cumparam si de ce tocmai acela, cand gasim celule cu performante mult mai bune pe hartie si mult mai ieftine. In acest articol voi incerca sa raspund la unele intrebari despre acumulatori.
Siguranta inainte de toate:
Celulele litiu-ion sunt mult mai sensibile fata de celulele alcaline sau nichel-metal-hibrid. Supraincarcarea, sau incarcarea celulelor cu o tensiune mult prea mare in unele cazuri poate duce la aprinderea electrolitului care e un material foarte sensibil la caldura formata in celula, si datorita reactiei violente celula poate exploda. Celulele folosite in lanterne necesita o atentie deosebita, deoarece sunt foarte sensibile la scurt circuit si la leziuni aduse corpului, astfel trebuie sa fim atenti la depozitarea , utilizarea si incarcarea celulelor. Este recomandat utilizarea doar incarcatoarelor de calitate si nu trebuie lasate nesupravegheate in timpul incarcarii. Daca acumulatorul s-a incarcat trebuie indepartat din incarcator, iar acesta trebuie debransat de la curent. Acei acumulatori care nu se vor utiliza o perioada mai mare de timp sub nici o forma nu trebuie depozitate descarcate, sa nu le tinem nici in lanterna ( lanterna poate avea un consum aproape nemasurat de mic, dar ce va descarca acumulatorul), se vor depozita doar in cutii de plastic dedicate, sau in cutii rezistente la foc. Sa nu asezam celulele langa o sursa mai mare de caldura, daca se poate sa le depozitam intr-un loc racoros. Celulele litiu-ion sunt considerate deseuri periculoase, trebuie tratate in consecinta, si sa nu le aruncam doar in locurile special amenajate.
Pe scurt despre variantele de celule disponibile pe piata:
Este foarte important ce fel de inscriptii sunt pe celule si ce inseamna acestea. Trebuie stiut de toata lumea ca in aceste celule tensiunea este mai mare ( tensiunea nominala e intre 3.6~-3.7V) fata de celulele alcaline, astfel sa nu le amestecam sub nici o forma, in cazul in care producatorul nu face referire la acest lucru deoarece tensiunea mai mare va distruge lanterna, sau orice alt produs in care se va folosi.
Acumulatorii litiu-ion se despart in doua categorii:
1. Acumulatori fara protectie
2. Acumulatori cu protectie
1. Acumulatori fara protectie: in general acumulatoarele industriale au capul plat ( flat top) bineinteles exista si in varianta cu cap bombat ( button top) insa sub acesta nu exista nici o electronica. Avantajul lor este pretul mai mic, si in general se poate obtine un curent mai mare din ele. De obicei majoritatea lanternelor de pe piata au un consum de 4-5A incontinuu, sunt destul de rare acele modele care necesita o tensiune mai mare continua. In cazul in care intentionam sa cumparam o lanterna de putere mai mare, e bine daca ne interesam si despre tipul acumulatorului cu care putem obtine performantele maxime al lanternei. Un alt lucru important e sa verificam daca producatorul respectiv permite utilizarea acumulatorilor industriali in lanterna, daca borna + al acumulatorul poate face contact cu circuitul electric, este recomandat sa luam in considerare recomandarea producatorului si opinia altor cumparatori.
Utilizarea acumulatorilor industriali este recomandat doar in acele lanterne care au circuit electric cu protectie impotriva descarcarii, sau descarcarea este semnalizat prin lumina lanternei ( palpairi repetate sau trecerea intr-o treapta inferioara), altfel acumulatorul se va descarca mai mult decat ar fi permis, ceea ce duce la incapacitatea de a-l mai incarca cu un incarcator dedicat pentru celule litiu-ion.
Celula Panasonic 18650/3400mAh cu capacitate reala:
La fel la incarcarea celulelor trebuie acordat o atentie deosebita pentru a utiliza un incarcator performant, deoarece in cazul in care celula este supraincarcata acest lucru poate duce la schimbarea chimiei din celula ceea ce va duce la distrugerea lui in timp relativ scurt, si in afara de acest lucru poate dauna si lanternei in cazul in care electronica lanternei nu permite functionarea cu o tensiune mai mare. Se pot utiliza si celule din pachetele de baterii pentru laptopuri, acestea de obicei sunt de o calitate buna, si dintr-o baterie de laptop cateva celule se pot folosi cu succes intr-o lanterna. Nu recomand folosirea acestor celule, deoarece nu stim varsta celulei, cat timp a fost utilizat de ce incarcare a avut parte, astfel celulele defecte nu vor ajunge la deseuri comune si mai tarziu eventual in natura.
Acumulator Samsung fara protectie, acumulator contrafacut cu protectie neexistenta, acumulator Samsung cu protectie reala. Se pot observa si diferentele de marime intre ele.
2. Acumulatori cu protectie: protectia este de obicei asezat pe capul sau pe fundul celulei la acumulatorii cu protectie, aceasta mica electronica va proteja celula de supraincarcare, de supradescarcare si de scurtcircuit. Lungimea lor este mai mare cu cativa milimetri fata de acumulatorii fara protectie, si acest lucru este unul foarte important deoarece exista lanterne in care unii acumulatori nu se pot introduce ori in diametru ori in lungime. Chiar daca este un lucru destul de rar, de obicei este intalnit in categoria lanternelor ieftine. Pentru utilizatorii incepatori in acest domeniu este recomandat folosirea acumulatorilor cu protectie, deoarece nu necesita o atentie sporita cum este in cazul celor fara protectie. Bineinteles, doar in cazul acumulatorilor de calitate ne putem astepta la protectia celulei conform celor mentionate, deoarece acumulatorii ieftini, cu notificari false si ”miraculoase” nu numai ca mint despre capacitatea reala a celulei, dar nici macar nu contin aceea protectie electronica despre care mentioneaza in descrierea lor.
Acumulator Keeppower 18650/3500mAh:
Componenta chimica a celulei litiu-ion: si acest lucru in majoritatea cazurilor este mentionat pe folia celulei, si in domeniul lanternelor cele mai raspandite/utilizate sunt urmatoarele:
– Celula ICR: celula litiu-cobalt sau acumulator Li-Co. ( l = litiu-ion; C = cobalt; R = round/rotund)
Este cel mai raspandit pe piata celulelor, productia acestui acumulator e cel mai economic. In majoritatea cazurilor toti acumulatorii cu protectie utilizeaza celule ICR. Puterea nominala ai acestora este intre 3.6-3.7V, sarcina de rezistenta e in jur de 2C ( capacitatea reala x2) De exemplu, unul dintre cele mai utilizate celule de calitate buna si ieftina este de la Samsung ICR18650-26FM, a carui capacitate e de 2600mAh, ce in cazul unei sarcini de 2x este capabil de o descarcare de maxim 5.2A intr-o ora: 2*2600mAh. In cazul unei celule fara protectie aceasta valoare este mai mica, deoarece si electronica de protectie creste rezistenta interioara, scazand asfel sarcina reala. Acest acumulator este recomandat pentru lanternele de fabrica ( nemodificate pe partea electronica ) si in sursele de curent portabile powerbank).
Celula Samsung ICR 18650/26FM:
– Celula IMR: celula litiu-oxid de mangam, sau acumulator LiMn2O4. ( I = itiu-ion; M = mangan; R = round/rotund)
Raspunde la o sarcina mai mare decat celula ICR, pe deasupra e mai sigura, nu are o reactie violenta daca se scurtcircuiteaza, tolereaza mai bine supradescarcarea si supraincarcarea. Puterea nominala este intre 3.6-3.7V, iar sarcina la care rezista este intre 5-8C. Nu este o celula raspandita, putini producatori ofera acumulatori IMR.
Keeppower IMR 18650-3500 mAh:
Codurile dimensiunilor: celulele litiu-ion ce folosim in lanterne sunt prevazute cu coduri ale dimensiunilor. Cu aceste coduri putem cauta prin magazine virtuale, sau pentru identificarea lor. Primele doua cifre reprezinta diametrul celulei, iar urmatoarele doua sunt lungimea in milimetri a celulei. De exemplu denumirea celei mai cunoscute celule de toata lumea: 18650 : 18 = 18 mm diametrul celulei si 65 mm este lungimea lui. Sau la un acumulator 14500: 14 = 14mm diametru si 50mm lungimea celulei. Bineinteles aceste dimensiuni nu sunt intotdeauna respectate, deoarece acumulatorii cu protectie au o lungime mai mare cu cativa milimetri, si se mai intampla ca doi acumulatori fara protectie sa nu aibe aceleasi dimensiuni deoarece provin de la producatori diferiti. Cei mai uzuali acumulatori in domeniul lanternelor sunt urmatoarele: 18650; 26650; 10440 = ce este identic cu bateria AAA, 14500 = ce este identic cu bateria AA, 16340 = ce este identic cu bateria CR123 sau varianta reincarcabila RCR123, 16650 = are diametrul si lungimea a doua baterii CR123.
Tensiunea acumulatorilor: marea majoritate a celulelor litiu-ion au o tensiune nominala intre 3.6-3.7V, dar rareori intalnim si cu 3,85V. Aceste celule sunt mult mai sensibile la tensiunea dinauntrul lor, altfel necesita o atentie si intretinere mai mare fata de celulele ni-mh. Tensiunea maxima ai acestori acumulator e de 4.20V, in timpul descarcarii e bine daca nu se trece sub 2.7V. In general protectia opreste alimentarea la 2.75-2.8V, daca se intampla ca masurat celula cu un multimetru sa avem o tensiune mult mai mare. Nu e o problema, deoarece fiind in sarcina mai ales folosit intr-o lanterna de mare putere la o intensitate mare tensiunea in sarcina ”scade putin” astfel ca se poate ca protectia a decuplat celula, dar in celula masuram o tensiune mai mare. O celula descarcata sub 2.5V este daunatoare, se poate chiar distruge, din aceasta cauza trebuie sa avem grija in timpul utilizarii lor, se poate intampla usor ca in cazul circuitelor electrice ce nu dau nici un semnal vizual sa ajungem sub 2.5V. Si in timpul incarcarii putem dauna celulei, mai ales daca incarcarea se face la o tensiune mare. Ideal este ca celula sa fie incarcat la 4.2v, dar daca vom incarca cu un incarcator de slaba calitate o celula performanta la 4.3 V chiar daca va mai functiona, durata de viata scade cu aproape 50% datorita reactiilor chimice interioare din celula.
Ultrafire 18650_4200mAh. Protectie neexistenta si cu o capacitate de 1100mAh reala.:
Capacitatea celulelor: capacitatea celulelor arata cat curent putem depozita in ele. Daca aceasta valoare este ridicat, cu atit mai mult va creste si autonomia lanternei, si bineinteles va costa mai mult si acest acumulator. Din pacate celulele ultra-slabe chinezesti sunt vandute cu capacitati enorme ce sunt doar pe folia lor, in realitate aceasta valoare e de 3-4 ori mai mica. Capacitatea reala la unele tipuri de acumulatori de exemplu este sub urmatoarele valori : 18650 = 3500mAh, 26650 = 5500mAh, 14500 = 900mAh.
Castigatorul concursului ”sa mintim cea mai mare capacitate” Daca taiem un 0 de la sfarsit, atunci poate e mai aproape de adevar:
Incheiere:
In general putem spune ca acumulatori doar de la producatori consacrati trebuie sa folosim. Deoarece valul produselor falsificate a ajuns si la acumulatori, doar din magazine virtuale recomandata trebuie cumparate daca dorim sa avem un produs de incredere. O celula de buna calitate poate asigura o functionare a lanternei pentru minim 4-5 ani, bineinteles daca sunt respectate cateva cerinte in utilizarea acumulatorului. In cazul in care detinem o lanterna ce functioneaza cu mai multi acumulatori, sa acordam o importanta deosebita si sa folosim lanterna cu acumulatori identici, de la un singur producator si de aceeasi capacitate; daca nu procedam asa, atunci celula cea mai incarcata sau cea mai descarcata va fi supus unui consum mai mare ceea ce va duce la scaderea de viata al acestuia. In lanternele unde acumulatorii sunt in serie trebuie folositi cele cu protectie, iar la lanternele unde acumulatorii sunt in paralel putem folosi celule fara protectie, dar toate identice atit ca si producator, capacitate, stare. Daca avem o lanterna ce detine incarcare directa, sa nu-l folosim ca un incarcator pentru alte celule descarcate, sa nu incarcam deoadata atit acumulatori incarcati si acumulatori descarcati.
Recomandari:
– daca suntem incepatori in acest domeniu este recomandat sa utilizam acumulatoare 18650 cu protectie. Mai repede sau mai tarziu cu siguranta vom trece la acumulatori 26650 daca dorim achizitia unei lanterne cu performante inferioare.
– o alegere foarte buna poate fi celulele de la Panasonic 18650/3400 mAh ( codul de pe folie fiind NCR 18650B) care este unul din putinele celule care are capacitate mare si se gaseste la un pret decent, pe langa asta ofera si o autonomie mare lanternelor. Datorita dimensiunilor versiunea cu protectie in unele lanterne nu intra, astfel ca e bine daca ne informam inainte de achizitie.
– daca detinem o lanterna de putere mare, ce are un consum mare ideal e sa folosim acumulatoare IMR cu o descarcare de peste 15A, o alegere buna ar fi acumulatorii de la Keeppower 18650/3500mAh IMR.
– daca detinem o lanterna de putere mare ce functioneaza cu un singur acumulator 26650, o alegere buna poate celula de la Keeppower 26650/5200 mAh IMR, deoarece acest acumulator este capabil sa furnizeze o descarcare continua de 15A in cazul in care lanterna este utilizata pe treapta maxima.
Celula Keeppower 18650/26650mAh IMR: