ABC-UL LANTERNELOR TACTICE

ABC-UL LANTERNELOR TACTICE

Exista o gramada de denumiri ciudate in lumea lanternelor, multi nu stiu ce inseamna, mai nasol e cand nici vanzatorii nu stiu aceste denumiri…mai jos am strans toate denumirile, prescurtarile folosite in acest domeniu, cu speranta ca va vor fi de ajutor in viitor. Lectura placuta!

ANSI / NEMA FL1 : Standard international care prin metoda de masurare unitar prezinta valorile masurate, astfel comparatia intre produse este mult mai simpla. Distanta fascicolului, autonomia lanternei, puterea lanternei, intensitatea lanternei, rezistenta la umiditate si rezistenta la socuri sunt acele caracteristici care alcatuiesc tabelul care cuprinde produsele conforme standardului ANSI/NEMA FL1.

AR coating: acoperire antireflectie a lentilei. Cu ajutorul acestuia creste cantitatea de lumina ce trece prin lentila.

Lentina asferica: lentila optica speciala care nu e rotund. Cu ajutorul lentilei asferice se poate obtine o intensitate mai mare la acele lanterne ce folosesc astfel de lentile. Lanternele ieftine din plastic contin lentile simple convexe, productia lentilelor asferice este mult mai costisitoare.

Bezel: inelul de pe capul lanternei ce protejeaza in caz de lovituri, caderi lentila si componentele dinauntrul capului. Sunt produse din doua materiale: aluminiu, sau otel inoxidabil.

Buck driver: circuit electronic care scade tensiunea de intrare la valoarea acceptata de LED. In general se utilizeaza in lanternele cu mai multi acumulatori.

Boost driver: circuit electronic care creste tensiunea de intrare la valoarea acceptata de LED. In general se utilizeaza la lanternele cu un singur acumulator.

Bypass: inseamna a evita, a ocoli. De obicei acest lucru se face la unele lanterne, pentru a obtine o conductibilitate mai buna intre acumulator si arc, se lipeste un fir scurt dar mai gros bun conductor de curent intre circuitul electronic si varful arcului. Aceasta solutie se numeste by-pass.

CD: candele. Candela este unitatea de masura a intensitatii luminoase intr-o anumita directie.

Corona: coroana. Este inelul de lumina ce va inveli punctul din mijloc al fascicolului.

CREE: Este unul dintre cei mai buni producatori de leduri. ( CREE NU ESTE PRODUCATOR DE LANTERNE!!!!)

CRI: Indicele de redare a culorilor. Acest indice de redare a culorilor va stabili capacitatea unor surse de lumina in ce masura pot reda culoarea naturala a unor obiecte luminate.

CW: Cool White, adica alb rece. Determina temperatura de culoare al ledului. Valoarea temperaturii alb rece este intre 5500-6500K.

DD: prescurtarea de la Direct Drive. Alimentare directa, atunci cand intre acumulator si ledul emitator nu exista circuit electronic.

Dedome: modificare adusa ledului, prin demontarea semisferei siliconice de pe led. Dupa acest procedeu distanta de bataie al fascicolului creste, iar valoarea intensitatii luminoase in functie si de tipul reflectorului creste aproape de doua ori. Temperatura de culoare in urma modificarii ledului scade cu aproape 500-700K.

Die: aceea parte din emitatorul led care va emite lumina galbena. Peste acesta se gaseste domul transparent din silicon.

Difuzor: filtru difuzor, cu ajutorul caruia lumina emisa de lanterna se va imprastia pe o arie mai mica, dar cantitatea luminii va fi mai mare. Acest filtru difuzor se aplica pe capul lanternei.

Donut Hole: in traducere libera inseamna gaura de gogasa. Se numeste gaura din mijlocul ledului cand de la distanta mica este proiectat pe perete. Cauza poate fi un reflector focusat inadecvat, sau constructia ledului atunci cand sunt mai multe emitatoare de lumina intr-un led.

Driver: circuit electronic principal. Este inima lanternei, cu ajutorul acestuia beneficiem de diferite puteri ale ledului si intensitati, precum si de nenumarate moduri, trepte.

DTP– direct thermal path: calea termica directa – este o placa de circuit imprimat (PCB) cu tehnologie al administrarii termice care face posibila dispersarea caldurii dintr-un led in atmosfera mult mai eficient fata de un MCPCB conventional. Acest DTP ofera o performanta termica superioara pentru diferite leduri de putere medie si mare.

EDC: Everyday carry, adica de purtare zilnica. Se refera la acele lanterne sau obiecte care se pot purta intotdeauna, fara a fi incomode sau grele.

Emitter: sursa de lumina din LED.

FET driver: Field Effect Transistor, adica tranzistor cu efect de camp. In cazul unui circuit electronic este un comutator dirijat digital, astfel in cazul unei rezistente scazute se poate obtine un curent de iesire mai ridicat.

Flood: sunt numite acele lanterne care au un fascicol imprastiat. Pentru activitati, utilizari generale sunt recomandate aceste tipuri de lanterne.

Forward clicky: comutator tactic. Apasand comutatorul, imediat va lumina lanterna, asa se vor selecta si treptele de putere. In cazul in care comutatorul este apasat de tot, lanterna va lumina pe treapta de lumina selectata, pentru a schimba treapta este necesar oprirea lanternei.

GITD: Glow In The Dark,adica lumineaza si in intuneric. Se refera la inelele sau garniturile de cauciuc, care dupa oprirea lanternei vor emite o lumina fosforescenta in intuneric.

HA: Hard Anodized, adica anodizare puternica. Este standardizat, cea mai puternica anodizare purtand standardul HA III sau standardul militar MIL-A-8625, mai rar se mentioneaza si denumirea de Type 3.

Hotspot: se numeste punctul principal emis de lanterna ce se gaseste in mijlocul fascicolului. Intensitatea acestuia depinde in primul rand de reflector, si in al doilea rand de tipul ledului.

ICR: denumirea acumulatorilor litiu-cobalt. Acesta este cel mai raspandit tip de acumulator de pe piata.

IMR: denumirea acumulatorilor litiu-mangan. Sunt rezistente la o sarcina mai mare decat acumulatorii ICR, iar folosirea lor este mai sigura.

IPX: standardul de rezistenta la umiditate al lanternelor. In general in majoritatea cazurilor se mentioneaza doar atunci cand un anume produs este conform cu standardul IPX-8. Asta inseamna ca lanterna scufundata in apa de peste 1 m va rezista infiltratiilor.

Kelvin: Este unitatea de masura ce se foloseste pentru indicarea temperaturii de culoare a diferitelor surse de lumina.

LED: Light-Emitting Diode, adica dioda emitatoare de lumina.

Lentila: este sticla transparenta din fata reflectorului, sau plastic plat convex.

Linear driver: circuit electronic liniar. Circuitul electronic al lanternei asigura la iesire catre LED o tensiune independenta de tensiunea de intrare din acumulator, de curentul de sarcina si de temperatura.

Li-ion: denumirea acumulatorilor litiu-ion.

Li-po: denumirea acumulatorilor litiu-polimer.

Lock: inchidere. In cazul in care filetul lanternelor este anodizat, acesta nu va conduce curentul si astfel circuitul electric fizic se poate intrerupe, rotind usor capacul de inchidere al lanternei in sens invers astfel lanterna nu se va activa accidental.

LSD: Low self-discharge, adica auto-descarcare scazuta. In general acest lucru este valabil la acumulatorii nichel-metal de capacitate mai mare, care nu se descarca nici dupa o perioada mai mare de timp de nefolosire.

Lumen: unitatea de masura a fluxului luminos. Valoarea lui indica cantitatea de lumina emisa de o sursa de lumina, fara a lua in considerare forma si culoarea fascicolului emis.

Luminus: este un alt producator de LED-uri, produsele lor insa se regasesc din ce in ce mai rar in lanterne, datorita consumului mare in primul rand.

Lux: este unitatea de masura care reprezinta gradul de iluminare a unei suprafete in sistemul international de unitati. Un lux este similar cu distribuirea uniforma pe o suprafata de 1 metru al unui lumen.

mAh: Milliamperi/ora. Indica capacitatea unui acumulator. Un acumulator de 1000mAh este capabil de a furniza 1000mA pentru o ora, sau 500mA pentru 2 ore.

MCPCB: Metal Core Printed Circuit Board, sau circuit imprimat pe o placa cu miez metalic. In general LED-urile sunt montate pe astfel de placi. In majoritatea cazurilor LED-urile sunt montate pe placi de aluminiu, mai nou se utilizeaza placile de cupru, dar exista si alte versiuni mai speciale care sunt conducatoare de caldura mai bune. Placile de cupru asigura o disipare mai buna a caldurii, totodata creste si puterea si durata de viata a ledului.

NW: Neutral White, sau alb-neutru. Temperatura de culoare este intre 4000-5500K, corespunde cu culoarea zilei de afara.

OP: Orange Peel, sau reflector texturat. De obicei sunt utilizate in lanternele ce imprastie lumina pe o arie mai mare. Suprafata reflectorului este usor aspru, astfel tranzitia intre punctul principal si coroana din jurul lui este mai moale, nu este bine definita.

OFT: Out The Front, sau lumina de iesire din oglinda. Este cantitatea de lumina care se masoara la iesirea din lentila, si nu reprezinta puterea totala a ledului, deoarece aceasta valoare este mai mare. Aceasta valoare OTF este de obicei cu 25-30% mai mare fata de puterea nominala care este reprezentata de standardul ANSI/NEMA FL1, astfel unii producatori induc in eroare cu buna credinta utilizatorii mentionand puterea lanternei in OTF si nu in ANSI lumeni.

PCB: Printed Circuit Board sau circuit printat pe placa.

Pill: Multe lanterne utilizeaza un tub rotund, intr-o parte fiind placa cu led, iar in cealalta parte circuitul electronic, si este infiletat inauntru in capul lanternei. Transferul de caldura nu este unul performant cum e la acele lanterne unde doar doua gauri sunt realizate pentru cele doua fire ce vor alimenta ledul, iar placa cu led este asezat la baza capului direct pe aluminiu.

PWM: Pulse Width Modulation sau modulatia in durata a impulsurilor. Controlul puterii ledului de catre un circuit electronic cu PWM este realizat prin palpairea continua a ledului. Cum creste intervalul dintre palpairi asa scade si puterea luminii. De obicei treptele mici ale lanternelor sunt realizate astfel, aceasta palpaire poate fi incomoda pentru unii utilizatori.

Reverse clicky: cel mai raspandit tip de comutator. Cand este apasat de tot atunci se inchide circuitul electric si lanterna va lumina. Apasat la jumatate intrerupem circuitul electric, in acest mod putem schimba si treptele lanternei, iar la o noua apasare completa lanterna va lumina din nou.

RPS: Remote pressure pad sau comutator de la distanta cu fir. In general este utilizat pentru lanternele tactice, atunci cand sunt montate pe o arma, si pornirea lor se va realiza prin apasarea butoanelor. Majoritatea comutatoarelor sunt capabile doar de a lumina atit cat sunt apasate butoanele, altele au buton de pornit/oprit, sau buton dedicat pentru schimbarea treptelor lanternei.

SMO: Smooth, sau fin, lucios. Astfel se caracterizeaza acele reflectoare care nu contin nici un tip de textura, si suprafata lor este identica cu o oglinda. Aceste reflectoare se utilizeaza in lanternele dedicate pentru a lumina la o distanta mare. Intensitatea lanternelor cu reflector lucios este mai mare iar trecerea intre punctul din mijloc si coroana este mult mai bine evidentiat, iar haloul de lumina este mult mai slab.

Spill: Lumina lanternei se poate diviza in trei categorii: punctul din mijloc care e cel mai puternic, coroana din jurul punctului, si haloul de lumina care e o lumina imprastiata slaba. In formarea haloului de lumina reflectorul nu are nici un rol.

Thrower: Lanternele cu o distanta mare de bataie se numesc astfel. Aceste lanterne sunt capabile de a furniza un fascicol concentrat cu un punct bine definit si halou de lumina slab, astfel obiectele aflate chiar si la sute de metri sunt bine luminate. Pentru o utilizare generala nu sunt la fel de eficiente ca lanternele ce imprastie lumina.

TIR: Total Internal Reflection, sau reflexie totala de lumina. Sunt utilizare astfel de lentile TIR si in lanterne, caracteristica lor comuna e furnizarea luminii intr-un anumit unghi. Teoretic sunt capabile de a directiona lumina totala din emiter intr-o anume directie.

Twisty: este un tip de comutator cu ajutorul caruia circuitul electric se inchide prin rasucire.

UI: User Interface, sau meniul de comanda al lanternei. Cu ajutorul meniului se pot accesa diferitele moduri si trepte de iluminare ce sunt programate in circuitul electronic al lanternei.

WW: Warm White, adica lumina calda. Temperatura de culoare a luminii este intre 2700-3500K, si este o lumina din portocaliu spre galben deschis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *