LED-ul este un acronim pentru Light Emitting Diode - un tip special de semiconductor care a fost initial folosit pentru a înlocui lampile standard, in echipamentele electronice , mai tarziu progresul in produsele electronice de larg consum, sub forma de ecrane VCR si calculator.

  In ultimul deceniu, tehnologia LED facut avansuri semnificative,LED-urile de mare putere cu tenta de culoare alba regasindu-se in industria auto / bicicletelor sub forma de componente de iluminat, in aviatie, in laptop-uri si televizoare, sau chiar in iluminatul casnic.

  Tehnologia LED inlocuieste rapid vechea tehnologie incandescenta.

Caracteristici LED:

1.Economie de energie:
Ledurile convertesc aproape 20% din puterea de intrare in energie luminoasa, comparat cu becurile incandescente care convertesc abia 2% din puterea de intrare in lumina.
Ca urmare, tehnologia LED ofera economii excelente de energie, in comparatie cu vechile tehnologii alternative, ceea ce face din aceste surse de iluminat o solutie eficienta de costuri , ecologice si prietenoase cu mediul.

2. Durata de viata:
LED-urile functioneaza pe un principiu complet diferit, avand nevoie de componente speciale pentru a atinge luminozitatea maxima, durata de viata al lor poate atinge 50.000 ore, iar in loc de a se arde instantaneu ledurile se decoloreaza graduat dupa un anumit interval de timp.

3.Durabilitate
Datorita absentei unui bec cu filament subtire si delicat , LED-urile pot rezista socurilor si vibratiilor , astfel fiind recomandate pentru orice aplicatie robusta si exigenta.

4.Activarea rapida:
Durata de aprindere al unui bec incandescent este intre 100 si 300 milisecunde, iar LED-urile au nevoie de doar cateva nanosecunde, ceea ce este un avantaj semnificativ in aplicatiile extrem de solicitante.

5.Temperatura de culoare:
Temperatura de culoare a unei surse se bazeazã pe culoarea radiatiei emise de un corp negru. Repartitia energiei radiatiei emise de un corp negru a fost calculatã pentru diverse temperaturi. Temperaturile de culoare sunt date în grade Kelvin [K] ( 0 K fiind -273o). În functie de temperatura de culoare , culoarea aparentã a surselor luminoase se clasificã în trei categorii : 
-Caldã (alb - galbui, 3300 K) 
-Intermediarã (alb pur 3300 K – 5500 K) 
-Rece (alb-albãstrui 6500 K)

6.Indicele de redare al culorilor (IRC sau Ra).

Reprezintã capacitatea unei surse de lumina de a restitui diferitele culori ale obiectelor pe care le ilumineaza. 

  El variaza intre 0 si un maxim care este de 100 ce corespunde luminii albe de zi si care contine toate radiatiile spectrului vizibil capabile de a restitui toate nuantele culorilor.
  O lampa care nu emite decat bande spectrale corespunzatoare celor trei tente de baza (albastru, verde si rosu) poate afisa un indice de redare al culorilor bun cu conditia ca fiecare culoare sa fie reprezentata in mod egal.